Legendarni filmovi: Kekec

Kekec je slovensko/jugoslavenski avanturistički film za mlade iz 1951. godine redatelja Jože Galea. Film je nastao prema planinskoj pripovijesti Josipa Vandota Kekec nad samotnim breznom, posljednjoj od tri priče o Kekecu, objavljenoj u slovenskom omladinskom časopisu Zvonček 1924. godine.

Priča je smještena u sjeverozapadni dio slovenskih planina, uglavnom u autorovo rodno mjesto Kranjsku Goru i Julijske Alpe.

LINK ZA PRIJAVU POKLON TORBA UNICORN

Visoko u planinama Bedanec, čovjek kojeg se svi boje, živi samotnjački život (France Presetnik). No, hrabri dječak Kekec ga se ne boji. Kada sazna da Bedanec u kući drži svoje žrtve Mojcu (Zdenka Logar) i Kosobrina (Frane Milčinski), kreće u potragu za njima. Svojom hrabrošću i lukavstvom Kekec ih uspijeva osloboditi, štoviše, prisiljava Bedanca da zauvijek ode.

Bila je to prva međunarodna nagrada za slovenski igrani film. Na 13. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1952. godine ovaj je film osvojio Zlatnog lava za najbolji film u kategoriji mladih, za djecu od 11 do 14 godina.

Podijeli ako ti se sviđa