Tko je Baka Advent?

Baka Advent je lik iz pripovijetki za djecu „Priča o Baki Advent“ i „Baka Advent protiv Krampusa: Bitka za nestalu djecu“, Desanke i Aljoše Babića.

Baka Advent je simpatična starica koja se osjećala usamljena te je iz potrebe da u starijoj dobi da svom životu novi smisao počela darovati djecu na božićnim sajmovima. Time je još jednom potvrdila da je uloga baki uvijek bila važna, a danas možda i važnija nego ikada. Bake u današnjem svijetu nisu samo žene koje imaju višak vremena za čuvanje unuka, već i oslonci u životu svojih obitelji u trenucima kada se mnoge od njih raspadaju zbog nerealnih životnih očekivanja. Mnoge bake u tim trenucima i financijski i moralno postaju oslonci obitelji i svjetionici u životima svojih najmilijih.

U svojim avanturama Baka Advent je vezana uz  božićna i novogodišnja događanja te je time jedan od rijetkih ženskih likova u okruženu koje je uglavnom rezervirano za muškarce počevši nekada od Djeda Mraza, preko Svetog Nikole do Djeda Božićnjaka. Baka Advent na ovaj način donosi određenu ravnotežu i daje žensku notu u tom svijetu.  U današnjem trenutku, koji sve više naglašava i redefinira ulogu žene u društvu, smatramo da je promicanje ovakvih likova iznimno važno.

Pratitelji Bake Advent na društvenim mrežama prepoznali su Baku Advent kao „ženu koja donosi poklone“ te joj se mnogi obraćaju sa zamolbama da daruje njihovu djecu i unuke. Kako ih ne bi razočarali nastojimo ispuniti neke njihove želje i na taj način pomoći u ovim sve težim i zahtjevnijim vremenima u kojima je jako važno da djeca ne ostanu uskraćena za bezbrižna i lijepa djetinjstva.

Podijeli ako ti se sviđa